de vrouw / de meerlingzwangerschap / nog even op vakantie / de bevalling
geboortestatistieken / Een-eiig of meer-eiig / problemen te vroeg 
geboren kinderen
/ De baby-uitzet


 

Voor sommigen geld dat ze eindelijk zwanger zijn. Een heel feest, maar dan krijg je al snel te horen dat het om een twee-, drie- of meerling gaat. Als je de "grote" schrik te boven bent en over alles "rustig" nagedacht hebt. Komt er misschien al snel iets van, wow het is toch fantastisch, wij krijgen een meerling!!

Maar hoe verloopt nu zo'n meerlingen zwangerschap, want dat die anders is dan bij eenlingzwangerschappen is wel duidelijk, dat geldt tevens voor de vrouw als de zwangerschap op zich. En natuurlijk is iedere meerlingen zwangerschap ook weer anders. De een heeft meer last van de zogenaamde zwangerschapskwaaltje en de ander juist helemaal niet. De een moet opgenomen worden, omdat bijv. de bloeddruk niet goed is, terwijl een ander daar helemaal geen last van heeft. Het enige echte advies wat ik kan geven is: let op jezelf, neem op tijd rust en hou er rekening mee dat de kinderen te vroeg geboren kunnen worden. En dat de controles en geboorte altijd in het ziekenhuis zal plaatsvinden.           

Onderstaand verhaal is een soort van samenvatting en ervaringen (van mijzelf) die ik in de loop van de jaren meegemaakt of gelezen heb. 

 

 

De vrouw:

Zwangeren van een meerlingzwangerschap hebben in het begin van de zwangerschap vaak meer last van misselijkheid en braken, waarschijnlijk door de hogere spiegels in het bloed van zwangerschapshormonen. Ik heb maar 2 dagen last gehad van misselijkheid, dus dat was boffen. De groeiende kinderen hebben veel voeding nodig. En dan betreft het vaak meer vitaminen en bouwstenen dan dat wij voor 2, 3 of meer extra moeten gaan eten.
Vaak betekent zwanger zijn van een meerling inderdaad ook zwaarder worden dan bij een normale zwangerschap, maar dat hoeft niet. Sommige vrouwen zijn nauwelijks dikker en zwaarder dan bij een eenlingzwangerschap, terwijl je als meerlingmoeder ook wel twintig kilo kan aankomen. Gemiddeld ligt de gewichtstoename voor een tweeling tussen de twaalf en zeventien kilo, voor meer kinderen kan dit meer zijn, maar dat hoeft niet. Doordat je zwanger bent van een meerling, krijg je al vroegtijdig de vraag wanneer je uitgeteld bent, omdat je baarmoeder een stuk groter word als bij een eenlingzwangerschap.
Bij een meerlingzwangerschap ontstaat eerder bloedarmoede, door gebrek aan ijzer en/of foliumzuur. Vaak wordt daarom het extra gebruik van ijzer en/of foliumzuur voorgeschreven. Zwangeren hebben later in de zwangerschap meer kans op een hoge bloeddruk, omdat de bloedsomloop dubbel belast wordt en meer kans op het ontstaan van zwangerschapsvergiftiging (stoornissen van de functie van lever en nieren) en eiwitverlies in de urine. Een zoutarm dieet is misschien nuttig om het optreden hiervan te voorkomen, maar dat is beslist niet zeker. Ik had ook eiwit in de urine en hield heel veel vocht vast, dit was na de zwangerschap snel weg, doordat ik speciale vochtafdrijvers kreeg toegediend, nadeel was wel dat de katheter er langer in moest blijven zitten, anders kon ik beter bivakkeren op de wc.
Ook zijn er bij een meerlingenzwangerschap meer mechanische problemen, zoals moeilijkheden bij staan, lopen en liggen, meer moeilijkheden met het ophouden van de urine en meer moeilijkheden bij het ademhalen.
Door de grote druk en het gewicht van de baby's kan de baarmoedermond zich vroegtijdig openen en kan het aanleggen van een bandje rond de baarmoedermond nodig zijn. 
Bereid je voor op een bevalling in het ziekenhuis en houd er rekening mee dat het een keizersnede kan worden. 
Het heeft natuurlijk ook z'n voordelen om in het ziekenhuis te liggen, al zie je dat lang niet altijd als je er werkelijk ligt, ik heb er 6 weken gelegen (van half november tot begin januari), ik vond het een heel veilig idee, de kinderen werden goed in de gaten gehouden. Ook kreeg ik spuiten voor de rijping van de longetjes voor de kinderen, waardoor ze na de geboorte geen extra zuurstof hoefden te hebben. En ik had een hele gezellige zaal, je bent (meestal) niet echt ziek, zodat je elkaar ook kunt steunen en lol maken en van je af praten, natuurlijk werden er ook traantjes weggepinkt als iemand het even niet meer zag zitten en echt leuk is het natuurlijk niet om met kerst en oud & nieuw in het ziekenhuis te moeten blijven. Maar achteraf blijft dit toch altijd heel speciaal. En "ons" motto was: Je ligt hier voor een goed doel!
Hou er ook rekening mee dat de kinderen in een couveuse terecht kunnen komen, maar het is absoluut niet zo dat alle meerlingen in een couveuse moeten, dat ligt ook aan het aantal weken dat de baby's geboren worden en natuurlijk het gewicht van de baby's. Hoewel ik ook wel eens "grote" eenlingen in de couveuse heb zien liggen.
Maar geniet boven alles ook van je zwangerschap en laat je lekker vertroetelen!!!

 

De meerlingenzwangerschap:

De meerlingzwangerschap zelf verloopt ook anders dan een eenlingzwangerschap en het kan ook meer complicaties met zich meebrengen. De belangrijkste complicatie is vroeggeboorte of kortere duur van de zwangerschap. Ieder extra kind in de baarmoeder bekort de gemiddelde zwangerschapsduur met drie weken, dus voor een tweeling 37 weken, drieling 34 weken, vierling 31 weken, enz. Dit zijn natuurlijk gemiddelden en hangen met vele factoren samen, zo zijn mijn kinderen (drieling) met 32 weken geboren. 
De tweede belangrijke complicatie van een meerlingzwangerschap is de groeiachterstand of verminderde groei van de kinderen in de baarmoeder. De oorzaak van die groeiachterstand is waarschijnlijk gelegen in de placenta of moederkoek. De placenta is het "doorgeefluik" tussen de moeder en de kinderen. Waarschijnlijk bereikt de placenta omstreeks 32 weken de maximale capaciteit en schiet daarna te kort. Vanaf 32 weken hebben meerlingkinderen een lager geboortegewicht dan eenlingkinderen. Dat scheelt aan het einde van de zwangerschap bij tweelingkinderen ongeveer 600 gram per kind, vergeleken met een eenlingkind. Rond het eerste jaar levensjaar is het verschil bijna altijd verdwenen.

Een aanstaande meerlingmoeder wordt ook vaker op controles verwacht, meestal vanaf de zesentwintigste week om de twee weken en bij tweendertig weken elke week. Bij elke controle wordt aan de buik gevoeld hoe hoog de baarmoeder staat. Tot de tiende a elfde week zal dat even hoog zijn als bij een gewone zwangerschap, daarna loopt het zo'n drie a vier weken voor. 
Meerlingmoeders krijgen vaak sneller een buikje en ze voelen hun baby's meestal al vlug bewegen. Geen wonder met al die armpjes en beentjes in je buik.

Wanneer je zwangerschapsgymnastiek wilt gaan doen, doe dit ten eerste in overleg met je gynaecoloog, heb je akkoord, wacht dan niet tot de laatste weken, omdat je bijna zeker eerder zult bevallen, kun je beter meteen beginnen.
Ook ik heb zwangerschapsgymnastiek gehad en wel op het ziekenhuis bed in het zitje van het ziekenhuis. Heel eenvoudig, een paar lichte oefeningen, maar het was een leuke onderbreking voor de dag. 

 

 

Nog even op vakantie:

Hoe vaak is het niet, dat je denkt wij gaan nog lekker even met z'n tween op vakantie, even lekker uitrusten voor de grote drukte begint. Vaak denk je dan aan een verre vakantie, omdat dat vaak (voorlopig) de laatste zal zijn. 
Ben je vroeg in je zwangerschap dan zou dat nog kunnen, volgens vliegtuigmaatschappij Transavia (die ik mailde hierover en antwoord terug kreeg), mag een zwangere vrouw vliegen tot 30 weken. Voor meerlingen geldt dat ook. 
Bedenk dan wel dat je veelal rond de 30 weken gaat bevallen, in het ziekenhuis ligt, of al bevallen bent. Tja persoonlijk moet ik er niet aan denken om in een wild vreemd land (zoals in mijn geval) 3 kinderen te moeten baren. Dus wij besloten een midweekje te boeken. Wij hebben een heerlijke tijd gehad en omdat mijn zusje en haar vriend ook meegingen heb ik mij heerlijk in de watten laten leggen. Het was in Zeeland, het weer viel best mee (oktober). Ach en zeg nou zelf Nederland heeft toch prachtige plekjes.

Toevallig las ik onderstaand stukje in de Kampioen van september 2001
Ik werk voor het Nederlands consulaat op Tenerife en ben contactpersoon van de ANWB. Het valt mij op dat steeds meer zwangere vrouwen, vlak voordat de periode van poepluiers en gebroken nachten aanbreekt, nog even gauw op vakantie gaan. Ze vragen daarvoor meestal wel toestemming aan gynaecoloog of verloskundige, maar ik vraag me af of deze professionelen de gevolgen van het vliegen niet onderschatten. Ik beschik niet over wetenschappelijke gegevens, maar ik heb de indruk dat een vermoeiende en oncomfortabele vliegreis soms net de 'druppel' is, die de ween voortijdig op gang brengt. De afgelopen twee jaar ben ik getuige geweest van drie voortijdige bevallingen. En kindje heeft het niet gehaald en op het moment dat ik deze brief schrijf, liggen er twee broertjes in de couveuse. Hoe lang ze moeten blijven, is onzeker. Op Gran Canaria en in Barcelona blijken ze soortgelijke ervaringen te hebben.
Zwanger vrouwen moeten zich ook realiseren dat een bevalling in Spanje anders gaat dan in Nederland (en ik spreek uit ervaring). Zelfs een normale bevalling is een operatie, inclusief monddoekjes en groene pakken en zonder aanwezigheid van de vader. Bovendien spreekt het personeel nauwelijks Engels. Kortom, de beschuit-met-muisjes-romantiek is hier ver te zoeken. Lieve aanstaande moeders, een weekje Vlieland is toch ook heerlijk.    van: Marjolijn Baan, Tenerife.

Ik hoop dat je door bovenstaand verhaal de juiste beslissing kunt nemen en wens je een fijne vakantie en een voorspoedige bevalling.

 

 

De bevalling:

Een eenling kan zich meestal tot de zesde maand vrij in z'n moeders buit bewegen en neemt ook pas rond de vierendertigste week z'n voorkeurshouding aan. Voor een tweeling ligt dat anders en bij drie- en vierlingen helemaal. Die liggen veel eerder klem in de baarmoeder en zullen dan zo blijven liggen tot de bevalling. Ze kunnen in hoofd-stuitligging liggen, een met het hoofdje naar beneden en de ander met het hoofdje omhoog. Door de zwaartekracht zal dan de baby die met zijn hoofdje naar beneden ligt het eerst indalen en als eerste geboren worden. Hierna neemt nummer twee vaak alsnog de hoofdligging aan, of probeert de gynaecoloog de baby alsnog te draaien, omdat er nu meer ruimte is. Het kan ook zijn dan beide baby's met hun hoofd naar beneden liggen. De een ligt vanzelf iets lager dan de ander en wordt ook als eerste geboren. De baby's kunnen ook allebei in stuit of dwars liggen. Mijn kinderen lagen alledrie in een stuit en zijn daardoor met de keizersnede geboren.
Meestal wordt getracht een "gewone" bevalling te doen, zelfs bij drielingen. Bij vierlingen heb ik hier geen idee van.
Wanneer een bevalling te lang duurt voor de vrouw of voor de kinderen, kan altijd nog voor een keizersnede gekozen worden. 
De nageboorte geeft wat vaker problemen en de uitgerekte baarmoeder geeft na de bevalling vaker wat meer bloedverlies dan normaal.
Een keizersnede kan onder algehele narcose of door middel van een ruggenprik gedaan worden. Wij waren in de positie dat wij mochten kiezen en wij zijn voor de ruggenprik gegaan, omdat ik dan zelf de bevalling bewust mee kon maken en vooral ook omdat mijn man erbij mocht zijn. Wanneer je niet kunt kiezen en er een spoed bevalling gedaan moet worden, wordt dit gedaan omdat de moeder of de kinderen in gevaar kunnen zijn. Dan word de keizersnede onder algehele narcose gedaan.
En soms zijn er vrouwen die gewoon bang zijn voor een ruggenprik en kiezen zij liever voor algehele narcose.
Hou er rekening mee, dan wanneer je een keizersnede hebt gehad, dus een operatie, dat je lichaam zich daar ook van moet herstellen, dit duurt gemiddeld zo'n zes weken. Ook heb je dan vaak na de kraamhulp ook nog gezinshulp nodig.
Denk eraan dat de tijd dat je in het ziekenhuis ligt meetelt voor de aantal kraamdagen. En vaak, vooral bij drie- en vierlingen moeten de kinderen langer in het ziekenhuis blijven dan jij. Dan is de kraamhulp leuk en fijn voor jezelf, maar eigenlijk zou je het zo moeten kunnen regelen, dat je ook nog hulp krijgt wanneer de kinderen thuis komen, want juist dan krijg je te maken met allerlei vragen en zit je te springen om goede tips en handigheidjes van een kraamhulp.

Er ontgaat je zo vreselijk veel op het moment dat je kinderen geboren worden. Meestal worden ze in een andere kamer onderzocht of gaan ze meteen naar de couveuse afdeling. Geef je fototoestel af aan de verpleging, zodat je partner niet alleen maar in de weer is met foto's maken, maar ook jouw kan ondersteunen. Wij hadden de luxe dat er een fotograaf aanwezig was die video-opnamen heeft gemaakt. Daar waren wij ontzettend blij mee! Want nu nog als wij de band bekijken zien we weer nieuwe dingen, het gaat ook allemaal zo verschrikkelijk snel. Onze drieling is binnen 3 minuten geboren!! Heb je niet de beschikking over een fototoestel of videocamera, vraag die dan te leen. En in het ziekenhuis hebben ze ook altijd een polaroidcamera binnen handbereik.

 

 

Geboortestatistieken:

Tweelingen

Zwangerschapsduur (gebaseerd op 40 weken):
        gemiddeld:   36,2 weken
        langste:        41 weken
        kortste:        25,5 weken.

Gewichten:
        1e kind gem.   2480,5 gram
        2e kind gem.   2244.4 gram.

Bevalling:
        normale bevalling:  75,1 %
        keizersnede:           24,9 %

 

Drielingen:

Zwangerschapsduur (gebaseerd op 40 weken):
        gemiddeld:   33,4 weken
        langste:        37,5 weken
        kortste:         26 weken.

Gewichten:
                        gem.        lichtste        zwaarste
        1e kind     1916           880             2580
        2e kind     1928           810             2870
        3e kind     1880           780             3240

Bevalling:
        normale bevalling:  32,7 %
        keizersnede:           67,3 %

 

 

Een-eiig of meer-eiig:

Een identieke of een-eiige meerling ontstaat wanneer n eitje bevrucht wordt door n zaadcel en het ontstane embryo zich in de eerste twee weken, voordat het zich in de baarmoederwand heeft ingenesteld, in tween/drien splitst. zie voorbeeldje hier links voor een tweeling. Ze ontwikkelen zich als twee genetisch identieke baby's. De baby's zijn altijd van hetzelfde geslacht en lijken op elkaar 'als twee druppels water'. Vaak kunnen alleen de ouders hun kinderen uit elkaar houden.
Twee-eiige tweelingen ontstaan als er twee eitjes vrijkomen bij n eisprong. Zij worden bevrucht door twee verschillende zaadcellen en zo ontwikkelen zich twee embryo's onafhankelijk van elkaar. De baby's lijken op elkaar als 'gewone' broertjes of zusjes.
Als een tweeling dus bestaat uit een jongen en een meisje, is het zeker een twee-eiige tweeling. Zijn de kinderen van hetzelfde geslacht, dan kan het zowel een n- als een twee-eiige tweeling zijn. Dat wordt meestal pas duidelijk als de baby's geboren zijn: als ze sprekend op elkaar lijken (totaalindruk, kleur ogen, kleur haar, haargroei, sproeten), is dat een sterke aanwijzing dat het om een een-eiige tweeling gaat. Soms is dat bij baby's nog moeilijk te zeggen. Om helemaal zeker te zijn van het type meerling zou dan bloedonderzoek of DNA-onderzoek nodig zijn.
Bij een drieling kan dit ook verschillend zijn. Wij hebben bijvoorbeeld een twee-eiige drieling, dit weten wij zeker, omdat er bij de IVF 2 eitjes zijn teruggeplaatst. Zo kun je natuurlijk ook een een-eiige drieling of drie-eiige drieling hebben.

De meeste een-eiige meerlingen (op het plaatje rechts) groeien in een aparte vruchtwaterzak. Ze krijgen hun voeding door n placenta, waarmee ze elk afzonderlijk verbonden zijn via een navelstreng. Het komt ook voor dat de tweeling samen slechts n vruchtblaas ter beschikking hebben. (het zogenaamde Transfusee-tranfuseur-syndroom)
Twee- of meer-eiige meerlingen (op het plaatje links) groeien in afzonderlijke vruchtwaterzakken. De baby's hebben elk een eigen placenta die hen van zuurstof en voeding voorziet.
Meestal komt een meer-eiige meerling vaker voor in de familie.

Schematische voorstelling van het tweeling transfusie syndroom. Foetus a, de ontvanger en grootste van de twee, heeft zoveel meer geplast dan gedronken dat het gehele baarmoedervolume door zijn vruchtzak wordt ingenomen. De moeder ervaart dit als een zeer strak gespannen dikke buik met veel ongemak. Foetus b, de donor en de kleinste, is gestopt met plassen en heeft daardoor geen vruchtwater meer. Hij is door het tussenschot tegen de placenta aangedrukt (;stuck twin') en kan niet meer bewegen.
Het amnion is het vlies dat de vruchtwaterzak omsluit. Het chorion is de placentalaag die de placentaire bloedvaten bevat (een-eiige tweeling met gedeelde placenta en twee vruchtzakken heet een monochoriale diamniotische tweeling)

 

 

 

 

Problemen bij te vroeg geboren kinderen:

Te vroeg geboren kinderen (ook wel prematuren genoemd) kunnen startproblemen krijgen, omdat ze nog niet "rijp" zijn. Wanneer de longetjes nog niet goed ontwikkeld zijn, krijgen de kinderen extra zuurstof. In mijn geval had ik spuiten voor de rijping van de longetjes gehad, waardoor de longetjes bij 32 weken al goed ontwikkeld waren, waardoor de kinderen geen extra zuurstof nodig hadden.

Wat ik zelf best eng vond, waren de zo genaamde Apneu-aanvallen. Dan stopt de ademhaling van de baby plotseling met tenminste 15 seconden. Het bloed neemt te weinig zuurstof op, waardoor de hartslag daalt en/of de kleur van de baby verandert. Hiervoor is gelukkig bewakingsapparatuur, die een soort van alarm slaat. Het kind wordt hierdoor meestal al gestimuleerd om adem te halen, soms is aantikken van de baby noodzakelijk. De baby krijgt dan extra cafene, een stof die normaal door de hersens wordt aangemaakt, maar doordat de baby nog niet voldragen is, wordt de stof toegediend.  Als wij zo'n moment mee maakten bij n van de kinderen, was ik blij dat wij in het ziekenhuis waren, waar alle nodige apparatuur en verzorging aanwezig is.

Doordat een meerling vaak te vroeg wordt geboren, is het lichaamsgewicht niet zo hoog en heeft het kind in de buik geen extra reserves op kunnen bouwen, daarom is het vaak dat een meerling in een couveuse of onder een warmte lamp wordt gelegd, omdat het zichzelf nog niet goed op temperatuur kan houden. De weerstand is natuurlijk ook niet zo hoog, zodat er meer kans is op infecties aan de luchtwegen, darmen en huidinfecties. Gelukkig springen ze hier snel op in en krijgt de baby bij het minste of geringste vermoeden van een infectie antibiotica. Anders moet het kind te hard knokken tegen de infectie, terwijl het kracht nodig heeft om te groeien.

Te vroeg geboren baby's kunnen soms niet direct voeding verdragen, maar hebben wel vocht en suikers nodig, dit wordt de kinderen dan gegeven via een infuus. Een vreselijk gevaarte aan de arm van zo'n klein hummeltje. Wanneer het kind voor de 35 weken wordt geboren, kan het meestal nog niet goed zuigen en slikken, de speciale premature voeding krijgen ze dan via een sonde. Dit is een slangetje dat door de neus in de maag wordt gebracht. In het begin schrik je er allemaal van al die toeters en bellen op zo'n afdeling in het ziekenhuis, maar je bent al heel snel vertrouwd met alle apparatuur en "hulpstukken" die ze gebruiken.

Ook krijgen premature kinderen altijd een hersenscan, dit omdat hersenbloedingen vaker voor kunnen komen, omdat de bloedvaten in de hersenen nog niet volgroeid zijn, ook kan het voorkomen bij een zuurstofgebrek tijdens de bevalling. Nu ben ik zelf van mening dat het minder voorkomt bij een keizersnede, omdat de hoofdjes dan niet door het nauwe geboortekanaal hoeven. Ik heb echter geen idee of dit ook werkelijk zo is.

Ook zal je (zoals in ons geval) meestal tegen de tijd dat de kinderen naar huis mogen, naar een oogarts moeten. Dit om te kijken of het netvlies volgroeid is. Het is best een naar onderzoek, want de kinderen krijgen "klemmetje" op de ogen om de oogleden goed open te krijgen, zodat ze gedruppeld kunnen worden, zodat de oogarts na 15 minuten kan kijken of alles goed is. Het is dus wel handig om dan een volwassen persoon bij je te hebben. Voordeel is dat je gelijk de uitslag krijgt. In ons geval was het prima in orde.

Ook bleven de kinderen tot ze 1 jaar werden onder controle van een kinderarts (naast het bezoek aan het consultatiebureau), dit om ook de lichamelijke ontwikkeling en de groei van de kinderen in de gaten te houden. Omdat het met onze kinderen prima ging, hoefden wij na 9 maanden niet meer terug te komen. Maar wanneer er wel kleine of grote "problemen" zijn zullen de kinderen veel langer gevolgd worden.

 

 

De baby-uitzet:

Klik hieronder op de tweeling of drieling uitzet. Je krijgt dan een lijst met spullen die je nodig zult hebben. Handig is het als je in het bezit bent van een magnetron en droger en een wasmachine is noodzakelijk.
Daarnaast zijn wiegjes schattig, maar bedenk vooral als je ze moet kopen, dat je er minder lang mee zult doen, dan een ledikantje. Let erop dat het ledikantje een verstelbare bodem heeft, vooral omdat je als meerlingouders veel vaker moet bukken.
Je kunt de uitzet zo duur maken als je zelf wilt, wij hebben voor grote dingen, zoals de commode, ledikantjes, wandelwagen, etc er voor gekozen deze tweedehands van andere drielingouders over te nemen. Omdat ik zelf een drieling heb is deze lijst aardig compleet, met tweeling en vier- of meerlingen heb ik een schatting gemaakt, kom je dingen tegen die volgens jou niet kloppen, wil je mij dat dan aub mailen.

Klik hier om te kijken wat je allemaal nodig hebt voor een Tweeling                        Klik hier om te kijken wat je allemaal nodig hebt voor een drieling

 

 

Wil je een boek lezen over je zwangerschap of over meerlingen,
klik dan even op Handige adressen

Zijn er nog dingen die je mist op deze pagina, of heb je aanvullingen? e-m@il mij dan.